רכישת דירה או כל נכס נדל"ן אחר, מחויבת על פי חוק בתשלומי מיסים. המס על רכישת דירה, נקרא מס רכישה. מדובר במס שרירותי שקבעה המדינה, שאותו ישלם כל אדם הרוכש נכס נדל"ן. עם זאת, כאשר מדובר בדירת מגורים, מעניקה המדינה הנחה בתשלום מס רכישה, ומעמידה אותו על אפס אחוזים (כלומר אין צורך בתשלום מס) עד למחיר מסוים. נכון לשנת 2019, רכישת דירה שמחירה עד 1,696,750 לא יהיה מחויב במס רכישה.
כל סכום מעל לסכום הנ"ל, יחויב במס רכישה על פי מדרגות מס שנקבעות מעת לעת. מס נוסף המשולם למדינה, הינו מס שבח מקרקעין. מדובר במס המוטל על הרווח שבין מחיר הרכישה של דירה מסוימת לבין מחיר המכירה שלה, בניכוי האינפלציה שהייתה במהלך השנים שבהם החזיק הרוכש בדירה. בשורות להלן נעסוק בקשר שבין שני המיסים כאמור, לבין מיסוי על דירה משופצת. מה בין עריכת שיפוצים בדירה למס רכישה או מס שבח מקרקעין? איך מתייחסות הרשויות לאדם המשפץ דירה במטרה להעלות את המחיר שלה? להלן התשובות.
שיפוצים בדירה ומס רכישה
כאמור, כל אדם הרוכש דירה מחויב בתשלום מס רכישה למדינה. זאת, בתנאי שמחיר הדירה איננו עולה על 1,696,750. לפיכך, גם אם הדירה עברה שיפוצים לפני שהרוכש קנה אותה, ועדיין המחיר לא עבר את הרף המותר, לא ישלם הרוכש מס רכישה כלל ועיקר. מנגד, אם מחיר הדירה היה 1,650,000 ובעקבות השיפוצים נדרש הקונה לשלם עבורה 1,750,000, כי אז ישלם הרוכש מס רכישה על ההפרש במחירים – שהוא 53,250 ₪. מס הרכישה יהיה, לפיכך, 3.5% מההפרש – שהם 1,864 ₪ בקירוב. במקרה הזה, לא רק שהרוכש יממן את עליית המחיר עקב השיפוצים, הוא גם ישלם למדינה מס רכישה. פרטים נוספים על חישוב מס רכישה בלינק הבא.
מס שבח מקרקעין
סוג אחר של מס, נקרא מס שבח מקרקעין (עוד על מס שבח מקרקעין ניתן לקרוא כאן). המס הזה משולם על ההפרש בין מחיר הקנייה של הנכס לבין מחיר המכירה. זאת, בלי קשר למטרה ולאופי השימוש שנעשה בנכס. במקרה הזה, בעלים של דירת מגורים שערך בה שיפוצים כמו עיצוב פנים ואיטום במטרה להעלות את הערך שלה, והוא אכן מכר את הדירה במחיר גבוה יותר מזה שהיה צפוי לקבל אילולי השיפוצים, אזי אותו מוכר ישלם מס שבח, כלומר מס על עליית הערך של הדירה כפי שכבר הוסבר לעיל. תשלום מס שבח איננו תלוי במחיר הנכס. ואולם אם הנכס נמכר במחיר נמוך ממחיר הרכישה, לא ישלם המוכר מס שבח מקרקעין כלל.
ככלל, המדינה לא מתייחסת באופן מיוחד לאדם ששיפץ דירה על מנת ליהנות מהרווח על המכירה שלה. זאת, בתנאי שמדובר בדירה יחידה ובתנאי שלא מדובר בהפיכת ה"תרגיל" הזה לעסק של ממש. על הפרשי המחיר המדינה תגבה מס שבח ומס רכישה. אם מדובר במבנה המשמש לעסק, אזי ישלם הרוכש מס רכישה מלא כבר מהשקל הראשון. המדינה מעוניינת להקל על בעלי דירה יחידה. עם זאת, היא תגבה מיסים ממי שהפך את העיסוק ברכישת דירות, שיפוץ שלהן ומכירתן מחדש לעניין עסקי.
התפשרתם על השיפוץ כי נגמר הכסף? יכול מאוד להיות ששוכב כסף ששכחתם מקיומו, שיעזור לכם לשפץ כפי שחלמתם – במאמר הבא.