יוקר המחיה במדינת ישראל הוא משהו שעולה רבות בשיח היומיומי. עול המיסים עשוי לפעמים להכריע, והוא מתבטא בהרבה היבטים- בגובה המיסים שמנוכים מההכנסות שלנו עוד לפני הפקדתן לחשבון הבנק, המחיר שרשום על תווית המוצרים שאנו רוכשים ועוד. ישראלים רבים זונחים את חייהם כאן בארץ מהפחד שלא יוכלו לנהל חיי רווחה ואושר, ומהגרים למדינה זרה בה אפשר לחיות אחרת. הידיעה המרעישה היא שגם ביתר המדינות גובים מיסים, וגם שם יש מדיניות מס שלמה שנועדה לכונן חוק וסדר לאזרחים. עובדים שכירים במדינת ישראל לא צריכים לשלם מיסים באופן יזום, אלא הם מנוכים אוטומטית עם הפקדת המשכורת בחשבון הבנק. לשם ההשוואה, יצאנו לבדוק את המיסים ששכירים משלמים בחו"ל.
מיסים לשכירים בישראל
שכירים בישראל מקבלים את המשכורת החודשית שלהם מהמעסיק. מדי סוף חודש הם מקבלים תלוש שכר, על גביו מופיע פירוט של ניכויים והפרשות, ימי מחלה וחופשה ועוד. בסעיף הניכויים מצוין הסכום שהופרש ממשכורתם לטובת מס הכנסה ולטובת ביטוח לאומי, כך שהם לא צריכים לעשות את זה באופן יזום. גובה המס מחושב על פי מדרגות שכר. הכנסה שהיא פחות משכר המינימום הקבוע בשוק לא תחויב במס, מאחר ויש קיזוז עם הזכאות לנקודות זיכוי ועם הפרשות לביטוח פנסיוני. עובד אשר שכרו החודשי נע בין שכר מינימום ל-8,800 שקלים זכאי לזיכוי עבור ההפרשות הפנסיוניות שלו, כל עוד הן מונות לכל היותר 7 אחוז מהשכר. מי ששכרו עולה על 8,800 שקלים בחודש, לא יהיה זכאי לזיכוי מהמשכורת בגין ההפרשות לביטוח הפנסיוני שלו, אלא אם כן הן נמוכות מ 7,392 שקלים. במידה וחל שינוי באופי המשרה של העובד, במצב הבריאותי שלו או בכל דבר אחר שעשוי להשפיע על גובה המס, תיתכן זכאות להטבת מס. חוששים שנזכרתם מאוחר מדי? מומלץ לבדוק אפשרות של החזר מס.
מיסים בחו"ל
לכל מדינה יש מדיניות משלה הנוגעת לתשלומי המס, כאשר ישראל היא בין המדינות בהן נגבה מס גבוה. לעומת ישראל, בה משלמים השכירים מס הכנסה ודמי ביטוח לאומי, יש מדינות בהן האזרחים מחויבים בעוד מיסים. בארצות הברית למשל, מעבר לתשלומי מס הכנסה וביטוח לאומי, האזרחים צריכים לשלם מס אבטלה ומס שמופרש למימון תוכנית ביטוח בריאות פדרלית. נוסף על אלו, לחלק מהאזרחים יש מיסים נוספים שצריכים לשלם בכפוף לתקנות המקומיות. חישוב המס מתבצע בכל מדינה בצורה אחרת, כך שבכל אחת יש שיעור מס אחר שקבוע בחוק.
ומה בנוגע לשכיר ישראלי שעובד בחו"ל?
כל הכנסה של אזרח ישראלי, בין אם היא ממקור מקומי ובין אם ממקור זר, חייבת במס. המשמעות היא שגם ישראלים שעובדים בחו"ל צריכים להפריש חלק מהסכום לרשות המיסים. ישנן תקנות מיוחדות לנושא, שמטרתן למנוע תשלום מס כפול.